Een echte geografische dag
Na een heerlijke buitendouche en ontbijt, start het programma van vandaag, moederdag. Laszlo en Annemijn hebben wel gezongen voor Alexia, maar het kado komt straks thuis in Nieuw Vennep.
Vandaag gaan we het landschap van Hazyview, Sabie en Graskop verkennen. Een landschap dat gekenmerkt wordt door een scherpe begrenzing van hoger gelegen plateaus en door rivieren ingesneden kloven en dalen. Een dag dus van stijgen en dalen. Begrippen als verwering, erosie en alluviale afzettingen vliegen de kinderen om de oren.
De reis begint langs de verschillende plantages van noten (Macanianoot), citrusvruchten en bananen en komt vervolgens terecht in alleen maar bosbouwgebieden. Zware vrachtwagens, vol beladen met boomstammen, kruipen de hellingen omhoog. Onderweg komen we veel watervallen tegen, allemaal ontstaan vanuit kleine riviertjes, maar op de grens van het plateau, vele meters naar beneden vallend. Het blijft een mooi natuurverschijnsel. En bij elke waterval is een parkeerplaats (met bewaking) en staan er kraampjes om toeristen te verleiden tot het kopen van handwerk.
In Sabie merk je de invloed van de papierindustrie. Hier staat de grootste papierfabriek. Maar behalve een duidelijk Suid Afrikanerstadje, vind je op de berghelling de slechtere wijken (als townships) voor de arbeiders. De tegenstelling is groot.
We komen terecht in een landschap waar overbeweiding en overbebossing voor droge grond gezorgd heeft. Bij God's Windows wordt ons een adembenemend uitzicht beloofd. En dat is het ook. We nemen nog een stukje tropisch regenwoud mee en gaan daarna op weg naar de Blyde River Canyon.
In een flinke hitte (we hebben nog steeds geen regen gehad na het verlaten van Durban, alleen maar zon en blauw luchten), volgens een van de parkeerwachters is het minstens 33 graden, rijden we door een mooi maar droog landschap. De canyon waarin we terecht komen is erg mooi. Diepe dalen zijn ingesleten en de rotspartijen, lijkend op de Grand Canyon, nodigen uit tot klimpartijen. Maar er zijn overal hekken en bruggen aangelegd zodat de bezoekers veilig het gebied kunnen bezoeken.
Wij zijn er wel op voorbereid: de wandelschoenen liggen in de auto binnen handbereik. Snel sokken aan en in de schoenen en de klimgeiten Lazslo en Annemijn kunnen weer hun gang gaan. Ze hebben bij een watervalletje een aantal stenen gelegd en daarmee de waterloop veranderd. Wie weet welk effect dat heeft voor de komende duizenden jaren.
We gaan op tijd weer terug om ervoor te zorgen dat we voor het donker weer thuis zijn. En dat redden we ruimschoots. Annemijn helpt graag met de voorbereidingen voor de braai. Zij ontpopt zich als een enthousiaste keukenprinses. En laat Laszlo maar de braai aansteken, dan krijg je een mooi vuurtje.
's Avonds nog een stukje van een tv-programma gezien over de voorbereidingen voor het WK voetbal in 2010, maar volgens een sms-enquete is 70% van de bevolking ervoor om de wedstrijden te verplaatsen naar Australië. 30 % ziet het nog zitten als een manier om Zuid Afrika te promoten. Het wordt hier nog een spannende tijd.
Voor ons wordt het morgen spannend: gaan we de leeuw en het luipaard zien, zodat we de hele Big Five gehad hebben. We gaan voor twee dagen het Krugerpark in.
geweldig dat al "je vrienden en familie "jullie hebben bezocht op deze unieke moederdag !
Om nooit te vergeten. allles wat er bij hoort heb ik gezien of ontdekt zelfs de alom bekende signaalfunctie
nu ook nog l + l ontmoet? Heerlijke dag in ket Kruger park xxxx van ons
Lieve Alexia, Annemijn, Laszlo, Rob, wat een mooi avontuur. Heerlijk om de verslagen te lezen. Hoop wel dat jullie in het vervolg in de auto blijven bij het bewonderen van dieren. Zou wel leuk zijn om jullie heel terug te zien. Verslag is ook handig voor jezelf om na te lezen als jullie terug zijn. Maar dat duurt nog een paar dagen. We missen jullie wel hoor. Effe geen gezellige slendersessie, biertje/Irish coffee halen, winkeltje spelen en voetballen op het pleintje. Maar even iets anders belangrijks. Rudolph wilde gaan starten met het in elkaar zetten van de film voor school maar mist de juiste kabel. Ligt die nog bij jullie thuis? Zo ja, waar? SMS anders even, ben het nummer kwijt! Lieve groeten Claudia
het verhaal van de stenen in het water verleggen doet een beetje denken aan het nummer `de Steen` van Paul de Leeuw he?? mooi geschreven!
En hebben jullie de leeuw en het luipaard gezien??
genietse!
Liefs
Hoi Laszlo, Annemijn, Rob en Alexia,
Wat een prachtige verhalen hebben jullie geschreven, het leest als een spannend boek en ik kan me voorstellen dat jullie hier lang naar uitgekeken hebben. De foto's zijn erg indrukwekkend. Geniet er flink van en doe voorzichtig met die wilde dieren want ik wil jullie wel weer allemaal in een stuk hier zien.
(meester) Leo
Hoi Claudia, ja ik mis onze bank sessies ook. We gaan ze hier introduceren, er zijn heel veel heupen die wel even een kuurtje kunnen gebruiken. Ik vind het nu al zielig dat je de komende weken niets anders dan onze vakantie verhalen moet aanhoren. Onze laatste lodges waren voor 6 personen dus we kunnen na Engeland sparen voor Zuid Afrika??? kus Alexia
ons telefoon nummer 0027762511687